Personel Sağlık ve Sıhhat

Ehemmiyetli bir personel sağlık olan pratisyen hekimler birinci basamak doktorlarıdır. Pratisyen hekim olmak için tıp fakültesini bitirmek gerekir. Görev yerleri genel olarak özel ve resmi hastaneler, dispanserler, muayenehaneler ve sağlık ocakları gibi sağlık kuruluşlarıdır. Tabii olarak çalışma saatleri düzensizdir. Gece ve hafta sonu nöbetleri vardır. Günün her saatinde acil vaziyetler için göreve çağrılabilirler.

Ancak ne yazık ki insanların aklına doktor denince bu sağlık personeli gelmez de ihtisas yapmış doktorlar gelir. Bir bölüm insanların gözünde, uzmanlık yapmamış doktora doktor gözüyle dahi bakılmıyor. Oysa pratisyen hekimler de seçenek edilen hekimlerdir. Uzman bir doktor yalnızca uzman olduğu alanda bilgi sahibidir ve bu istikamette rehabilitasyon uygulayabilir. Pratisyen hekim ise tabii olarak uzmanlık gerektirmeyen her vaziyette bir tedavi uygulayabilecek bilgi birikimine ve beceriye sahiptir.

Pratisyen hekimler gelen hastalara öncelikle tanıyı koyan, ihtiyaç duyulan savunucu ve tedavi edici müdahaleleri yapan hekimlerdir.

Pratisyen hekimliğin gerektirdiği özellikler şunlardır:Görme ve duyma uzuvları sağlam, tinsel açıdan meseleli olmamaları gerekir.İnsanlara karşı saygılı olmaları, onların duygularını anlayabilmeleri gerekir.Temizliğe önem vermeleri, dikkatli ve sabırlı, gerektiğinde fedakarlık yapmaktanan kaçınmamaları gerekir.

Standard

Leave a comment